Doorgaan naar hoofdcontent

Borstvoedingspyjama handleiding

Toen ik zwanger was kocht ik een leuke zwangerschaps- en borstvoedingspyjama.
 

 
Deze paste tot het laatst om mijn mooie dikke buik heen. En nu de baby er is heel handig om 's nachts borstvoeding te geven, zonder dat ik het koud krijg. Het omhoog houden van een gewone pyjama of t-shirt vind ik maar onhandig, zeker als ik Dio liggend voed in bed.
 
Als het straks kouder wordt, zal ik Dio nog steeds borstvoeding geven, dus bedacht ik dat ik ook graag een pyjamajas met lange mouwen had. Gezien hoe de huidige pyjama in elkaar zat, moest dat ook makkelijk zelf te fabriceren zijn. Het is gewoon een opening onder de borsten, en een extra lap stof daaronder om de boel warm te houden over je borsten heen als je slaapt.
 
Vandaag vond ik bij Hema Outlet een simpele lange pyjamajurk voor een klein prijsje, en dus kon ik aan de slag.
 
Als je ook een borstvoedingpyjama wil gaan maken is het handig als je een lange pyjamajurk hebt die redelijk recht is tot aan de onderkant (dus niet uitloopt), dan past alles makkelijker in elkaar en hoef je niet te meten.
 
Stap 1: Trek de pyjama aan en kijk waar deze goed over de borsten heen valt aan de onderkant. Markeer deze lijn met een naald of krijtje (of laat een ander dat even voor je doen).
 
 
Stap 2: Knip het voorpand van de pyjama op de gekozen lijn door. Meet vervolgens de afstand van de oksel tot aan de kniplijn naar beneden. Knip een strook van dezelfde breedte aan de onderkant van de pyjama af, knip zowel voor- als achterpand door. (Als er geen zoom is aan de onderkant van je pyjama, laat dan voldoende extra lengte om een tunnel te maken voor een elastiek).
 
 
Stap 3: Knip de afgeknipte strook bij de zijnaden door. Het achterpand stuk heb je niet meer nodig. Meet bij jezelf met een dunne elastiek (mag ook eerst met een meetlint) de afstand af tussen je twee oksel boven je borsten. Knip het elastiek iets korter dan dat af.

 
 
Stap 4: Rijg het elastiek door de opengeknipte zoom van de onderkant van de pyjama. (Als er geen zoom is, dien je een tunneltje te naaien voor je elastiek) Ik vind het het gemakkelijkst de elastiek vast te zetten met een veiligheidsspeld aan de ene kant, en een andere speld door de elastiek te halen om deze door de 'tunnel' te trekken.
 
 
Stap 5: Zet de elastiek ook aan de andere kant tijdelijk vast met het speldje.
 
 
Stap 6: Draai de pyjama binnenste buiten en naai het flapje met elastiek aan de onderkant aan het opengenknipte voorband. Naai de twee zijnaden vast aan de reeds bestaande zijnaden van de pyjama (naai bij de fictieve rode lijnen op de foto). Zorg ervoor dat de stiekopeneningen bij de oksel van de pyjama zitten. Naai extra goed op de twee uiteinden van de elastiek heen, zodat deze goed vast zit.
 
 
Stap 7: Draai de pyjama weer met de goede kant buiten en naai de bovenrand van het opengeknipt voorpand om. Maak vervolgens een zoompje aan de afgeknipte onderkant van de pyjama.
 
Klaar is je borstvoedingspyjama.
 


Uiteraard kun je op dergelijke wijze ook een borstvoedingshirt maken. Dan zou het waarschijnlijk netter zijn om ook de zijnaden van het shirt los te tornen, zodat alles netje afgewerkt kan worden. Zo'n nette afwerking vind ik voor een pyjama niet nodig, want allleen mijn baby gaat 'm van heel dichtbij bewonderen; de rest van het gezin slaapt 's nachts als ik aan het voeden ben gewoon door.
 
 
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geboorte-traktatie!

9 maanden wachten, maar op 5 januari was hij daar dan eindelijk; onze zoon Lars. En natuurlijk mag dat gevierd worden. Omdat ik aanstaande maandag de collega's ga verrassen met een bezoekje heb ik een kleine traktatie gemaakt. Nee, geen standaard beschuit met muisje, maar soesjes met witte chocolade en muisjes. Smullen!Buurman & Buurman

Lars is helemaal gek van Buurman & Buurman (a.k.a. Pat & Mat). Als hij een aflevering kijkt zit hij te schaterlachen op de bank. Ook neefje F. is helemaal fan. F. is jarig en wordt alweer 5 jaar, en zijn moeder stelde voor om hem twee gebreide Buurman & Buurman mutsjes te geven. Dat leek me een leuk projectje.
Er zijn geen patronen voorhanden, maar na een beetje struinen op het internet en goed kijken naar een foto van de buurmannen, leek het me goed te doen. Ook voor een autodidact als ik!

De patronen voor de blauwe 'baret' en gestreepte muts met pompom vond ik via Lion Brand. De laatste muts maakte ik iets minder hoog, omdat de muts van de buurman ook niet zo groot is. 


Ik ben heel benieuwd wat ons neefje ervan vindt.


Hydrofiel doeken stempelen

Morgen 40 weken zwanger en mijn bekken wil niet echt meer mee. Gelukkig hoef ik niet vier keer per dag naar school te lopen omdat zeeman thuis is. Dus slijt ik mijn dagen achter de naaimachine en naaide ik van de week al twee matrashoezen voor op de speelzolder en een vest voor L. met dino-print.

Op de bank zitten is al niet zo'n hobby van me, maar stil zitten al helemaal niet. En toen stuitte ik van de week op Pinterest op zelf het stempelen van hydrofiel doeken en het zelf maken van stempels van een gum. Tja, toen was een tripje naar Action zo gepland en uitgevoerd. Vannacht had ik eindelijk weer eens een goede nacht, dus ging ik vanmiddag niet liggen voor een middagdutje, maar aan de slag.