Doorgaan naar hoofdcontent

Borstvoedingspyjama handleiding

Toen ik zwanger was kocht ik een leuke zwangerschaps- en borstvoedingspyjama.
 

 
Deze paste tot het laatst om mijn mooie dikke buik heen. En nu de baby er is heel handig om 's nachts borstvoeding te geven, zonder dat ik het koud krijg. Het omhoog houden van een gewone pyjama of t-shirt vind ik maar onhandig, zeker als ik Dio liggend voed in bed.
 
Als het straks kouder wordt, zal ik Dio nog steeds borstvoeding geven, dus bedacht ik dat ik ook graag een pyjamajas met lange mouwen had. Gezien hoe de huidige pyjama in elkaar zat, moest dat ook makkelijk zelf te fabriceren zijn. Het is gewoon een opening onder de borsten, en een extra lap stof daaronder om de boel warm te houden over je borsten heen als je slaapt.
 
Vandaag vond ik bij Hema Outlet een simpele lange pyjamajurk voor een klein prijsje, en dus kon ik aan de slag.
 
Als je ook een borstvoedingpyjama wil gaan maken is het handig als je een lange pyjamajurk hebt die redelijk recht is tot aan de onderkant (dus niet uitloopt), dan past alles makkelijker in elkaar en hoef je niet te meten.
 
Stap 1: Trek de pyjama aan en kijk waar deze goed over de borsten heen valt aan de onderkant. Markeer deze lijn met een naald of krijtje (of laat een ander dat even voor je doen).
 
 
Stap 2: Knip het voorpand van de pyjama op de gekozen lijn door. Meet vervolgens de afstand van de oksel tot aan de kniplijn naar beneden. Knip een strook van dezelfde breedte aan de onderkant van de pyjama af, knip zowel voor- als achterpand door. (Als er geen zoom is aan de onderkant van je pyjama, laat dan voldoende extra lengte om een tunnel te maken voor een elastiek).
 
 
Stap 3: Knip de afgeknipte strook bij de zijnaden door. Het achterpand stuk heb je niet meer nodig. Meet bij jezelf met een dunne elastiek (mag ook eerst met een meetlint) de afstand af tussen je twee oksel boven je borsten. Knip het elastiek iets korter dan dat af.

 
 
Stap 4: Rijg het elastiek door de opengeknipte zoom van de onderkant van de pyjama. (Als er geen zoom is, dien je een tunneltje te naaien voor je elastiek) Ik vind het het gemakkelijkst de elastiek vast te zetten met een veiligheidsspeld aan de ene kant, en een andere speld door de elastiek te halen om deze door de 'tunnel' te trekken.
 
 
Stap 5: Zet de elastiek ook aan de andere kant tijdelijk vast met het speldje.
 
 
Stap 6: Draai de pyjama binnenste buiten en naai het flapje met elastiek aan de onderkant aan het opengenknipte voorband. Naai de twee zijnaden vast aan de reeds bestaande zijnaden van de pyjama (naai bij de fictieve rode lijnen op de foto). Zorg ervoor dat de stiekopeneningen bij de oksel van de pyjama zitten. Naai extra goed op de twee uiteinden van de elastiek heen, zodat deze goed vast zit.
 
 
Stap 7: Draai de pyjama weer met de goede kant buiten en naai de bovenrand van het opengeknipt voorpand om. Maak vervolgens een zoompje aan de afgeknipte onderkant van de pyjama.
 
Klaar is je borstvoedingspyjama.
 


Uiteraard kun je op dergelijke wijze ook een borstvoedingshirt maken. Dan zou het waarschijnlijk netter zijn om ook de zijnaden van het shirt los te tornen, zodat alles netje afgewerkt kan worden. Zo'n nette afwerking vind ik voor een pyjama niet nodig, want allleen mijn baby gaat 'm van heel dichtbij bewonderen; de rest van het gezin slaapt 's nachts als ik aan het voeden ben gewoon door.
 
 
 

Reacties

Populaire berichten van deze blog

Geboorte-traktatie!

9 maanden wachten, maar op 5 januari was hij daar dan eindelijk; onze zoon Lars. En natuurlijk mag dat gevierd worden. Omdat ik aanstaande maandag de collega's ga verrassen met een bezoekje heb ik een kleine traktatie gemaakt. Nee, geen standaard beschuit met muisje, maar soesjes met witte chocolade en muisjes. Smullen!Denim walvis knuffel

Het is geen geheim dat ik dol ben op denim, net als mijn grote helden van Turbonegro. Onze 'master bedroom' is zelfs helemaal in denim uitgevoerd.

Toen ik deze denim walvis tegenkwam op Pinterest kwam hij dus op mijn wensenlijstje terecht. Met meerdere kapotte spijkerbroeken in mijn stoffenvoorraad kon ik snel aan de slag. Ik gebruikte het patroon van Allmyfriendsareflowers (nog eens wat anders dan 'dead' ;-) ) met de geschreven en gefotografeerde tutorial van de Finse Mevrouw Walvis /  Valaan Villapaita die het origineel bedacht.

Het kostte slecht drie uurtjes en een volle zak kussenvulling en toen was het nieuwe vriendje voor ons derde jongetje af.

Dekentje voor uk

In juli 2013 (ja, ja, ik weet het) kocht ik nieuwe katoen voor een dekentje, nadat ik het jaar ervoor een dekentje haakte voor het ledikant van L.. Ik was nog niet zwanger van D. en baby nummer 3 zat nog niet eens in de planning, kun je voorstellen. Maar nu, met bij 37 weken zwangerschap heb ik toch het plan opgevat gehaakte dekentje af te maken voordat baby nummer 3 geboren wordt. En jawel, alle vierkantjes zijn gehaakt. Ze zitten zelfs al allemaal aan elkaar. Het is nu een kwestie van de draadjes wegwerken. En poeh, wat heb ik daar een hekel aan. Maar goed, het houdt me van de straat zullen we maar zeggen.