Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoensoep

Tijdens de jaarafsluiting van het honkbalseizoen bij de Red Sox afgelopen week wist mijn echtgenoot een grote pompoen op de kop te tikken. En hij houdt zelf niet eens van pompoen! Maar hij weet, de lieve schat, dat ik dol ben op pompoensoep. Vanavond eet hij niet thuis, dus eten we pompoensoep, Lars en ik. Waarschijnlijk verdwijnt het restant in de vriezer, want zo'n pan is veel voor ons twee!

Mijn recept voor pompoensoep

Ingrediënten
1,5 kg pompoen
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd of geperst
boter
kerriepoeder
1/2 bouillonblokje
gedroogd korianderblad
zout en (cayenne)peper




Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Snijd de pompoen in grote stukken (bij dikke schil deze ook verwijderen) en leg op een ovenschaal
Bedruip met olijfolie en rooster in 30-45 minuten zacht en bruin
Verhit wat boter in een ruime soeppan (ik gebruik een 3 liter pan) en fruit hierin de ui en knoflook, voeg wat kerriepoeder toe
Doe de pompoen (eventueel in kleinere stukken gesneden) bij de uienmassa
Voeg 1/2 liter bouillon toe, breng aan de kook en pureer met de staafmixer
(Je kunt eventueel de geroosterde pompoen eerst pureren in de keukenmachine voordat je 'm bij de uien doet, maar ik heb geen keukenmachine)
Voeg extra water toe, als de soep te dik is
Strooi wat korianderblad over de soep
Proef, en breng op smaak met zout en (cayenne)peper (Wij eten redelijk zoutarm, dus ik voeg behalve de bouillon geen zout meer toe).

Amerikanen zouden deze soep waarschijnlijk serveren met room of een flinke schep crème fraîche. En in veel recepten wordt ook (bruine) suiker toegevoegd. Verder zijn er, voor de liefhebbers, op internet veel recepten te vinden waarin meer specerijen worden gebruikt zoals nootmuskaat. Dat is uiteraard allemaal erg lekker, maar voor een doordeweekse donderdag is deze soep van echte herfstgroente zonder veel poespas net zo lekker, voedzaam en gezond. 
 Zoals gezegd kun je de soep goed invriezen (doe dat zonder eerste slagroom of crème fraîche toe te voegen!)

Zie mijn favoriete recepten op Pinterest:



Reacties

Populaire berichten van deze blog

Geboorte-traktatie!

9 maanden wachten, maar op 5 januari was hij daar dan eindelijk; onze zoon Lars. En natuurlijk mag dat gevierd worden. Omdat ik aanstaande maandag de collega's ga verrassen met een bezoekje heb ik een kleine traktatie gemaakt. Nee, geen standaard beschuit met muisje, maar soesjes met witte chocolade en muisjes. Smullen!







Denim walvis knuffel

Het is geen geheim dat ik dol ben op denim, net als mijn grote helden van Turbonegro. Onze 'master bedroom' is zelfs helemaal in denim uitgevoerd.

Toen ik deze denim walvis tegenkwam op Pinterest kwam hij dus op mijn wensenlijstje terecht. Met meerdere kapotte spijkerbroeken in mijn stoffenvoorraad kon ik snel aan de slag. Ik gebruikte het patroon van Allmyfriendsareflowers (nog eens wat anders dan 'dead' ;-) ) met de geschreven en gefotografeerde tutorial van de Finse Mevrouw Walvis /  Valaan Villapaita die het origineel bedacht.

Het kostte slecht drie uurtjes en een volle zak kussenvulling en toen was het nieuwe vriendje voor ons derde jongetje af.

Dekentje voor uk

In juli 2013 (ja, ja, ik weet het) kocht ik nieuwe katoen voor een dekentje, nadat ik het jaar ervoor een dekentje haakte voor het ledikant van L.. Ik was nog niet zwanger van D. en baby nummer 3 zat nog niet eens in de planning, kun je voorstellen. Maar nu, met bij 37 weken zwangerschap heb ik toch het plan opgevat gehaakte dekentje af te maken voordat baby nummer 3 geboren wordt. En jawel, alle vierkantjes zijn gehaakt. Ze zitten zelfs al allemaal aan elkaar. Het is nu een kwestie van de draadjes wegwerken. En poeh, wat heb ik daar een hekel aan. Maar goed, het houdt me van de straat zullen we maar zeggen.