Doorgaan naar hoofdcontent

Pompoensoep

Tijdens de jaarafsluiting van het honkbalseizoen bij de Red Sox afgelopen week wist mijn echtgenoot een grote pompoen op de kop te tikken. En hij houdt zelf niet eens van pompoen! Maar hij weet, de lieve schat, dat ik dol ben op pompoensoep. Vanavond eet hij niet thuis, dus eten we pompoensoep, Lars en ik. Waarschijnlijk verdwijnt het restant in de vriezer, want zo'n pan is veel voor ons twee!

Mijn recept voor pompoensoep

Ingrediënten
1,5 kg pompoen
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd of geperst
boter
kerriepoeder
1/2 bouillonblokje
gedroogd korianderblad
zout en (cayenne)peper




Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Snijd de pompoen in grote stukken (bij dikke schil deze ook verwijderen) en leg op een ovenschaal
Bedruip met olijfolie en rooster in 30-45 minuten zacht en bruin
Verhit wat boter in een ruime soeppan (ik gebruik een 3 liter pan) en fruit hierin de ui en knoflook, voeg wat kerriepoeder toe
Doe de pompoen (eventueel in kleinere stukken gesneden) bij de uienmassa
Voeg 1/2 liter bouillon toe, breng aan de kook en pureer met de staafmixer
(Je kunt eventueel de geroosterde pompoen eerst pureren in de keukenmachine voordat je 'm bij de uien doet, maar ik heb geen keukenmachine)
Voeg extra water toe, als de soep te dik is
Strooi wat korianderblad over de soep
Proef, en breng op smaak met zout en (cayenne)peper (Wij eten redelijk zoutarm, dus ik voeg behalve de bouillon geen zout meer toe).

Amerikanen zouden deze soep waarschijnlijk serveren met room of een flinke schep crème fraîche. En in veel recepten wordt ook (bruine) suiker toegevoegd. Verder zijn er, voor de liefhebbers, op internet veel recepten te vinden waarin meer specerijen worden gebruikt zoals nootmuskaat. Dat is uiteraard allemaal erg lekker, maar voor een doordeweekse donderdag is deze soep van echte herfstgroente zonder veel poespas net zo lekker, voedzaam en gezond. 
 Zoals gezegd kun je de soep goed invriezen (doe dat zonder eerste slagroom of crème fraîche toe te voegen!)

Zie mijn favoriete recepten op Pinterest:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Geboorte-traktatie!

9 maanden wachten, maar op 5 januari was hij daar dan eindelijk; onze zoon Lars. En natuurlijk mag dat gevierd worden. Omdat ik aanstaande maandag de collega's ga verrassen met een bezoekje heb ik een kleine traktatie gemaakt. Nee, geen standaard beschuit met muisje, maar soesjes met witte chocolade en muisjes. Smullen!







Buurman & Buurman

Lars is helemaal gek van Buurman & Buurman (a.k.a. Pat & Mat). Als hij een aflevering kijkt zit hij te schaterlachen op de bank. Ook neefje F. is helemaal fan. F. is jarig en wordt alweer 5 jaar, en zijn moeder stelde voor om hem twee gebreide Buurman & Buurman mutsjes te geven. Dat leek me een leuk projectje.
Er zijn geen patronen voorhanden, maar na een beetje struinen op het internet en goed kijken naar een foto van de buurmannen, leek het me goed te doen. Ook voor een autodidact als ik!

De patronen voor de blauwe 'baret' en gestreepte muts met pompom vond ik via Lion Brand. De laatste muts maakte ik iets minder hoog, omdat de muts van de buurman ook niet zo groot is. 


Ik ben heel benieuwd wat ons neefje ervan vindt.


Hydrofiel doeken stempelen

Morgen 40 weken zwanger en mijn bekken wil niet echt meer mee. Gelukkig hoef ik niet vier keer per dag naar school te lopen omdat zeeman thuis is. Dus slijt ik mijn dagen achter de naaimachine en naaide ik van de week al twee matrashoezen voor op de speelzolder en een vest voor L. met dino-print.

Op de bank zitten is al niet zo'n hobby van me, maar stil zitten al helemaal niet. En toen stuitte ik van de week op Pinterest op zelf het stempelen van hydrofiel doeken en het zelf maken van stempels van een gum. Tja, toen was een tripje naar Action zo gepland en uitgevoerd. Vannacht had ik eindelijk weer eens een goede nacht, dus ging ik vanmiddag niet liggen voor een middagdutje, maar aan de slag.